onsdag 31 oktober 2012

Ett viktigt inlägg i jämställdhetsdebatten

Fyra hönor och en tupp










heter en härlig bilderbok av Lena och Olof Landström.

I den lilla hönsgården råder lugn och frid. Hönorna pickar omkring i fred och samförstånd, medan tuppen håller sig mest för sig själv med sina viktiga projekt. Allt hade nog varit gott och väl, om inte hönorna retar sig lite på det orättvisa i att matrännan är så orättvist fördelad. De fyra hönorna har lika mycket plats tillsammans som tuppen har ensam! Försiktigt påpekar den modigaste hönan detta för tuppen, som blir topp tunnor rasande! Han går genast iväg och hämtar ett par tuppkompisar som ska hjälpa honom att sätta de uppstudsiga hönorna på plats.


Aj aj aj! Stackars hönsen! Här gäller det att ligga lågt! Fast dom vill i alla fall inte riktigt ge sig, så dom bestämmer sig för att åka på kurs. Där får dom lära sig en massa viktiga saker: Djupandning, uppburrning, röstövning och avslappning. Och så får dom arbeta i smågrupper!



Nåväl, med de nya rösterna och pondusen ser hönsen till att rättvisa skapas, frid råder åter i hönsgården och pullorna ser med upphöjt lugn på den lille tuppen som återgår till sina projekt.

Det här är en bok som jag uppmanar alla att njuta av. Mest tipsar jag den till den moderate riksdagsmannen från Ubbhult, Jan Ericsson. Han har varit i Ukraina som valobservatör, naturligtvis ett viktigt uppdrag. Då fick han träffa den fängslade  Julia Tymosjenko och vara med när hon la sin röst. Det var säkert en stor upplevelse och viktigt att han var där. Men hans kommentar i BT? Där säger han: Det är helt absurt att de är så rädda för en liten kvinnas inflytande.  Jaja, Janne, små kvinnor kanske både den ene och den andre borde se upp med!

Inga kommentarer: