måndag 11 januari 2010

Villig skattebetalare!?

Jag har alltid räknat mig själv som en villig skattebetalare. Jag tycker att det är viktigt att vi gemensamt har hand om viktiga samhällsfunktioner. Det där gamla uttrycket "av var och en efter förmåga - åt var och en efter behov" tycker jag fortfarande borde hålla, även om jag vet att det är hopplöst förlegat att tänka så nu för tiden.
Men nu vet jag inte om jag längre vill vara så himla villig när det gäller att betala skatt. Jag hörde på radion häromdagen att nu har det blivit så dyrt att använda hemtjänst i vissa kommuner att de gamla som behöver hjälp med vardagssysslor tjänar på att anlita städfirmor och göra "pigavdrag" i stället för att använda sig av hemtjänsten. Det spelar väl ingen roll kanske någon tänker. Det går väl lika bra med en städfirma. Det är bara det att den här pigreformen gör så att jag, villiga skattebetalare, inte bara via skatten betalar hjälpen till dem som behöver, utan även till höginkomsttagare som mycket väl kan betala sin städhjälp själva. Jag hörde en tjej i Radio Sjuhärad som tyckte så här:" Man ska väl göra det som man är bra på. Jag klipper mig ju inte själv, utan går till en frissa när jag behöver. Då kan jag ju lika gärna använda dem som är proffs på att städa när jag inte är bra på det själv." - Kära nån! Det är ju en viss skillnad! Vi andra behöver i alla fall ännu så länge inte via skatten betala hennes klippning! Det får hon göra själv, precis som en massa andra saker inom tjänstesektorn! Inte blir det nån skattesubventionering när man behöver laga bilen! Man betalar för de tjänster man vill använda sig av. Det borde även gälla städning.
När mina yngliga tusenlappar jag får i pension ( som nästa gång blir ännu mindre) ska gå till att betala städning för dem som själva kan betala (och som får skattesänkning på skattesänkning medan det inte är förunnat oss som är sjuka arbetslösa eller till åren komna) då börjar det kännas så fel att man inte längre är särskilt villig skattebetalare.
För övrigt anser jag att regeringen Reinfeldt snarast bör avsättas.